Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Duminica, 23 Septembrie 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism FormulareContact

Prima pagina > Comunicate > Avizare PUZ Hidrocentrala Tarnita-Lapustesti

Avizare PUZ Hidrocentrala Tarnita-Lapustesti

CONSILIUL JUDEŢEAN CLUJ 

 

Informare de presă

Horea Uioreanu: PUZ-ul aferent hidrocentralei TarniÈ›a-LăpuÈ™teÈ™ti a fost avizat astăzi 

            Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului È™i Urbanism de pe lângă Consiliul JudeÈ›ean Cluj a avizat astăzi Planul Urbanistic Zonal aferent viitoarei centrale hidroelectrice cu acumulare prin pompaj de la TarniÈ›a-LăpuÈ™teÈ™ti. 

            Este un pas uriaÈ™ făcut în drumul spre construirea acestei centrale, care este cel mai important proiect energetic din România. Practic, în condiÈ›iile în care certificatul de urbanism a fost deja semnat, avizul dat astăzi înseamnă finalizarea etapelor premergătoare eliberării autorizaÈ›iei de construire. Sunt convins că în primele luni ale anului 2013 voi avea în mapă È™i voi semna È™i acest ultim act, astfel încât să poată începe È™i lucrările de construire. Edificarea hidrocentralei de la TarniÈ›a-Lăpuşteşti este unul din obiectivele pe care Guvernul Ponta şi le-a asumat prin programul de  guvernare şi care a fost cuprins în mod expres şi în programul politic al USL. Iată că ne ţinem de cuvânt şi în acest caz, iar aici nu doar că se va produce energie electrică ieftină şi nepoluantă, dar se vor crea şi aproximativ 5000 de locuri de muncă directe şi indirecte. Noi promitem şi facem ceea ce spunem!”, a precizat Horea Uioreanu, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj. 

            Precizăm faptul că proiectul hidrocentralei de la Tarniţa-Lăpuşteşti a fost întocmit de firma INTERPROIECT, iar costurile de construire se ridică la 1,5 miliarde de euro. Hidrocentrala va avea o capacitate de 1000 de MW şi este de o importanţă capitală pentru Sistemul Energetic Naţional, fiind indispensabilă pentru funcţionarea la parametrii a centralei nucleare de la Cernavodă. Viitoarea hidrocentrală va avea un rol acumulator, stocând energia produsă noaptea, la costuri mici, pe care o va retrimite în SEN seara, la orele de vârf ale consumului de energie electrică. Timpul estimat pentru finalizarea construcţiei este de 5-8 ani.

            Proiectul de construire a unei hidrocentrale la Tarniţa-Lăpuşteşti datează din anii 80, iar studiul de fezabilitate a fost finalizat în anul 2007.    

 

             Biroul de presă 

                07.12.2012