Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurismReprezentanta Bruxelles Miercuri, 15 August 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Jurnalul Judetului ClujFormulareContact

Prima pagina > Comunicate > Arta actuala a regiunii Malopolska

Arta actuala a regiunii Malopolska


CONSILIUL JUDETEAN CLUJ


Informare de presa
Ref. Arta actuala a regiunii Malopolska - expozitii temporare dedicate artei contemporane poloneze     Muzeul de Arta Cluj-Napoca, institutie de cultura care functioneaza in subordinea Consiliului Judetean Cluj, in colaborare cu BWA SOKOL Gallery of Contemporary Art in Nowy Sacz si Cultural Institution of the Malopolska Province, SOKOL Malopolska Culture Centre organizeaza, in perioada 29 septembrie – 29 octombrie 2017, doua expozitii temporare dedicate artei contemporane poloneze, „Ireneusz Bec / pictura” si „Jerzy Fober / sculptura”, reunite sub genericul „Arta actuala a regiunii Malopolska”. Vernisajul va avea loc vineri, 29 septembrie 2017, incepand cu ora 18:00.
     Curatoriate de sculptorul polonez Andrzej Szarek, cele doua evenimente expozitionale cu caracter inedit sunt organizate in cadrul protocolului de cooperare existent inca din anul 2005 intre judetul Cluj si regiunea infratita Malopolska din Polonia, prin intermediul efortului coorganizatoric al Muzeului de Arta Cluj-Napoca si al unor prestigioase foruri culturale poloneze: Cultural Institution of the Malopolska Province, SOKOL Malopolska Culture Centre si BWA SOKOL Gallery of Contemporary Art in Nowy Sacz.
     Concentrandu-se asupra unei selectii reprezentative de lucrari de arta contemporana, proiectul „Arta actuala a regiunii Malopolska” isi propune sa puna in evidenta unicitatea si specificul creatiei unor artisti locali cu valoare referentiala, care au exercitat o influenta decisiva in conturarea profilului cultural actual al regiunii, cu ample ecouri in viata artistica din Polonia. De-a lungul ultimilor ani, judetul Cluj s-a dovedit a fi un partener excelent al regiunii Malopolska in realizarea a numeroase proiecte cu caracter cultural si/sau artistic, unul dintre ele fiind expozitia artistilor romani intitulata „Scoala de la Cluj”. Organizat in anul 2014 la Nowy Sacz, in colaborare cu Galeria de Arta Contemporana BWA „Sokol”, evenimentul a inregistrat un impact deosebit asupra publicului vizitator polonez. De asemenea, alte expozitii au fost: „12. expozitie din colectiile Malopolska - Muzeul Fundatiei de Arta Contemporana” si „Andrzej Szarek: Sculptura” gazduite, in premiera, de Muzeul de Arta Cluj-Napoca in toamna anului 2015.

***

     Ireneusz Bec s-a nascut in orasul polonez Stalowa Wola, in anul 1956. Dupa absolvirea Scolii Secundare de Stat in Arte Plastice din Zakopane si-a continuat studiile profesionale la Cracovia, unde a urmat cursurile Facultatii de Pictura din cadrul Academiei de Arte Frumoase „Jan Matejko”, obtinand diploma in 1985, la clasa profesorului Jerzy Nowosielski. A predat cursuri de desen si pictura la Complexul Scolar de Arte Plastice „Antoni Krenar” din Zakopane. In anul 2016, a obtinut o diploma post-doctorala in arte vizuale la Academia de Arte Frumoase din Cracovia. In prezent, activeaza ca pictor si pedagog.
     Jerzy Fober s-a nascut in anul 1959, la Varsovia. Intre anii 1974-1979 a studiat la Scoala Secundara de Arta „Antoni Kenar” din Zakopane. Formarea sa artistica continua in cadrul Departamentului de Sculptura al Academiei de Arte Frumoase din Varsovia, la clasa profesorului Stanislaw Kulon (1979-1984). In anul 1982, aflat inca in perioada studentiei, impreuna cu Andrzej Szarek si Czeslaw Podlesny, fondeaza gruparea artistica „...who are you”, alaturi de care expune pana in anul 1990. A inceput sa predea cursuri profesionale de arte plastice inca din 1986, urmand ca in anul 2000 sa i se confere titulatura de profesor in domeniul artelor vizuale. In prezent, conduce Departamentul de Sculptura al Institutului de Arte Frumoase din Cieszyn, respectiv, pe cel al Facultatii de Arta din cadrul Universitatii sileziene, cu sediul la Katowice. A beneficiat de burse de studiu si documentare oferite de Ministerul Culturii si Artelor - actualmente Ministerul Culturii si Patrimoniului National in anii 1985, 1987, 1991, 1999 si 2004. Lucrarile sale figureaza in urmatoarele colectii publice: Muzeul National din Cracovia, Centrul Polonez de Sculptura din Oronsko, Muzeul Bielsko-Biala, Muzeul Polonez de Arta Sacra Contemporana din Kielce, Colectia de Arta Moderna a Orasului Lucerna - Elvetia, Universitatea Catolica din Lublin, Bastionul de Caramida al Orasului Wroclaw, Colectia Fundatiei BORDERLAND din Sejny, precum si in colectii private din Polonia, Canada, Germania, Marea Britanie si Italia. Traieste si lucreaza in Cieszyn.


Biroul de presa
26 septembrie 2017