Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Vineri, 19 Octombrie 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism FormulareContact

Prima pagina > Comunicate > Aprobare APIA - finantare Program fructe in scoli

Aprobare APIA - finantare Program fructe in scoli

CONSILIUL JUDEŢEAN CLUJ 

 

Informare de presă 

Ref. Aprobare APIA pentru finanţarea Programului Fructe în şcoli

            Consiliul Judeţean Cluj a obţinut aprobarea Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) Cluj în vederea finanţării din fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană, pentru anul şcolar 2010-2011, a Programului de încurajare a consumului de fructe în şcoli, care vizează distribuirea de mere pentru 45.413 elevi din clasele V-VIII din învăţământul de stat şi privat, din unităţile şcolare de pe raza judeţului Cluj. Finanţarea acestui program se realizează de către Consiliul Judeţean Cluj din sumele defalcate din taxa pe valoare adăugată, aprobate prin legea bugetului de stat, urmând ca acestea să fie recuperate de la APIA în urma cererii de plată a solicitantului de ajutor comunitar pentru distribuirea fructelor în şcoli şi aplicarea măsurilor adiacente conform H.G. nr.905/2010 şi O.U.G. nr. 24/2010. 

            Pentru anul şcolar 2010-2011, costurile totale ale acestui program sunt de 1.267.022,7 lei cu TVA, costul per unitate fiind de 0,30 lei bucata de măr. Fructele vor fi distribuite pentru o perioadă de maximum 93 de zile de şcolarizare, începând cu luna noiembrie 2010.

            De asemenea, şi pentru produsele lactate distribuite în cadrul Programului „Laptele şi cornul” s-a obţinut ajutor comunitar de la Uniunea Europeană prin intermediul APIA Cluj. Măsura de acordare a ajutorului comunitar pentru furnizarea laptelui şi a anumitor produse lactate în instituţiile şcolare are drept obiectiv principal favorizarea consumului de lapte de către copii din instituţiile şcolare beneficiare, conform Regulamentului CE nr. 1234/2007 art. 102 şi 657/2008 prin obţinerea unui ajutor finanţat din fonduri comunitare pentru distribuirea gratuită sau la preţ redus a laptelui şi a anumitor produse lactate copiilor din instituţiile şcolare. Ajutorul este plătit de către APIA în limita a maxim 0,25 l lapte/copil beneficiar/zi de şcoală/instituţie şcolară. Solicitările pentru finanţarea acestui program se depun la finele semestrelor şcolare. Pentru semestrul al doilea al anului şcolar 2009-2010, suma solicitată APIA este de 176.389,30 euro cu TVA, termenul limită de depunere a cererii fiind data de 30 septembrie 2010. Condiţia pentru aprobarea cererii de plată este ca furnizorii de produse lactate să fie autorizaţi să exporte produsele lactate în ţările Uniunii Europene.

            „Prin reuşita obţinerii de fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană necesare finanţării acestui program, instituţia noastră a reuşit să degreveze bugetul de o cheltuială importantă, sumele de bani astfel economisite putând  fi folosite pentru implementarea altor proiecte prioritare care aşteaptă finanţare. În acelaşi timp, faptul că instituţia noastră se implică activ în derularea unor astfel de programe care vizează crearea de obiceiuri alimentare sănătoase în rândul copiilor şi scăderea obezităţii infantile, reprezintă o dovadă clară a diversităţii şi calităţii programelor sociale implementate de Consiliul Judeţean Cluj pentru copiii educaţi în unităţile şcolare de pe raza judeţului nostru”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, domnul Alin Tişe.

 

Biroul de presă 

28.09.2010