Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Joi, 18 Octombrie 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism FormulareContact

Prima pagina > Comunicate > Aparat pentru pacientii cu Sindrom vertiginos

Aparat pentru pacientii cu Sindrom vertiginosCONSILIUL JUDETEAN CLUJ


Informare de presa
Ref. O sansa in plus de tratament si recuperare pentru pacientii cu Sindrom vertiginos     In cadrul programului de dotare cu aparatura moderna menita sa vina in sprijinul pacientilor, Spitalul Clinic de Boli Infectioase, unitate medicala aflata in subordinea Consiliului Judetean Cluj, a achizitionat recent un nou set de echipamente. Astfel, prin intermediul unei finantari asigurate integral din bugetul Consiliului Judetean, in cadrul Ambulatoriului Integrat de pe Calea Motilor a fost pusa in functiune o aparatura extrem de specializata menita sa sprijine corpul medical in identificarea, diagnosticarea si recuperarea pacientilor cu Sindrom vertiginos.
     Mai exact, in slujba pacientilor proveniti atat din Cluj cat si din judetele limitrofe au fost puse un posturograf Synapsis pentru refluxul vestibulo-spinal si recuperarea pacientului si, respectiv, o camera V-HIT pentru inregistrarea refluxului vestibulo-ocular. Se impune a fi mentionat in acest context faptul ca o aparatura similara celei recent puse in functiune de Spitalul de Boli Infectioase mai exista in doar trei mari orase ale tarii, respectiv in Bucuresti, Iasi si Brasov.
     „Intentia mea este aceea de a aloca in continuare fonduri pentru dotarea spitalelor cu aparatura de ultima generatie intrucat, pusa la dispozitia personalului medical extrem de calificat pe care il avem, aceasta vine in sprijinul a numerosi pacienti clujeni si nu numai” a declarat domnul Alin Tise, presedintele Consiliului Judetean Cluj.
     In ceea ce priveste avantajele utilizarii acestor echipamente specializate, foarte putin exploatate in prezent in tara noastra, cele mai importante se refera la faptul ca ele permit diagnosticarea extrem de facila si recuperarea pacientilor cu Sindrom vertiginos, cu o economie semnificativa de timp si de fonduri.
     Caracterizat in principal de ameteli puternice si pierdere a echilibrului, dar si de stari de greata, incetosare a vederii si de senzatia ca totul in jur se misca, sindromul vertiginos sau vestibular este cauzat fie de o afectiune a urechii interne, fie de o afectare a sistemului nervos central, de fiecare data fiind insa vorba despre sistemul vestibular, cel datorita caruia persoana reuseste sa isi pastreze echilibrul. In functie de intensitatea manifestarilor si de intervalul de timp la care se repeta, sindromul vertiginos, din cauza caruia bolnavul ajunge uneori sa cada, efectiv, la pamant, poate sa afecteze ritmul cotidian normal al pacientului, interactiunile sale sociale si, in general, capacitatea de a duce o viata normala, cu toate dezavantajele care decurg de aici.

Biroul de presa
11 aprilie 2017