Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Marti, 23 Octombrie 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism FormulareContact

Prima pagina > Comunicate > ALOPEDI - serviciu din ce in ce mai solicitat

ALOPEDI - serviciu din ce in ce mai solicitat


CONSILIUL JUDETEAN CLUJ


Comunicat de presa
Ref. Crestere cu aproape 50% a numarului de parinti care apeleaza ALOPEDI


     ALOPEDI 0364 – 917, serviciul gratuit de sfat medical telefonic de urgenta al Spitalului de Copii Cluj-Napoca din subordinea Consiliului Judetean Cluj este din ce in ce mai intens solicitat de parinti. Astfel, in primele trei luni ale anului 2017 au apelat la acest serviciu un numar de 3126 de parinti, cu 47,03 % mai multi comparativ cu aceeasi perioada a anului 2016.
     In ceea ce priveste motivele pentru care parintii au apelat ALOPEDI, acestea se refera, in marea lor majoritate, la probleme respiratorii, in 22,13% din cazuri, urmate de febra - 20,6% si probleme digestive 18,5%.
     Eficienta serviciului este relevata, printre altele, de faptul ca, in urma triajului telefonic efectuat de catre medici in primul trimestru al anului curent, nu mai putin de 69,6% dintre cazuri au putut fi rezolvate la domiciliu, medicii acordand parintilor sfaturi privind ingrijirea copiilor si explicandu-le semnele de alarma la aparitia carora se impune prezentarea la medic. Totodata, un numar de 420 de apeluri, reprezentand 13,4% din numarul total au fost pentru situatii ce au necesitat consult medical imediat, fata in fata, in urmatoarele doua ore.
     In acelasi timp, in ceea ce priveste zona de provenienta a celor care apeleaza la serviciile ALOPEDI, se remarca faptul ca a crescut numarul apelurilor provenite din alte judete decat Cluj, acestea reprezentand in momentul de fata 50,28% din numarul total, comparativ cu 41,41% in 2016. Dintre acestea, cele mai multe apeluri provin din Bucuresti, respectiv 12,5%, urmat de judetele Prahova, Brasov si Timis cu cate 2,5% fiecare. De asemenea, extrem de edificator este si faptul ca serviciul a inceput sa fie utilizat din ce in ce mai des si de catre cetatenii romani aflati in strainatate, un numar de 16 apeluri provenind in primul trimestru al anului 2017 de la romani care se gaseau in alte tari in momentul apelarii, din diferite motive.
     ,,Increderea tot mai mare de care acest serviciu medical se bucura in randul parintilor nu poate decat sa ma bucure. Felicit intreaga echipa ALOPEDI pentru modul exemplar in care actioneaza, reusind sa furnizeze sfaturi de calitate si intr-un timp scurt, fara ca parintii sa mai fie nevoiti sa se deplaseze impreuna cu micii pacienti, la doctor. Este, cu certitudine, un plus de confort pentru acestia dar si o masura venita in sprijinul unitatilor spitalicesti si al cabinetelor medicilor de familie, si asa supraaglomerate adesea”, a declarat presedintele Consiliului Judetean Cluj, domnul Alin Tise.   
     Reamintim in acest context faptul ca ALOPEDI – 0364 917 este serviciul de sfat medical telefonic de urgenta asigurat de catre 35 de medici rezidenti, specialisti sau primari in specialitatea pediatrie sau medicina de urgenta, cu stagiul de pregatire in pediatrie efectuat, din cadrul Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii Cluj-Napoca. Acestia efectueaza un triaj telefonic al urgentelor pediatrice, asigurand sfaturi in situatiile ce pot fi rezolvate la domiciliu, in cazul copiilor fara manifestari sugestive de boala severa.

Biroul de presa
3 aprilie 2017