Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurismReprezentanta Bruxelles Vineri, 27 Aprilie 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Jurnalul Judetului ClujFormulareContact

Prima pagina > Comunicate > Actiune de ecologizare in Cheile Turzii

Actiune de ecologizare in Cheile Turzii

CONSILIUL JUDEŢEAN CLUJ

 

Informare de presă 

Ref: Acţiune de ecologizare a angajaţilor CJC în Cheile Turzii 

            Din iniţiativa vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, domnul Radu Bica, o echipă de 35 de funcţionari publici din cadrul instituţiei, în colaborare cu angajaţi ai Serviciului Public Judeţean Salvamont-Salvaspeo, instituţie de interes public aflată în subordinea Consiliului Judeţean Cluj, au întreprins azi, 29 aprilie 2011, o acţiune complexă de voluntariat care a vizat ecologizarea traseului deschis turiştilor din Cheile Turzii, Rezervaţie Naturală de interes naţional şi Site Natura 2000, aflată în custodia Consiliului Judeţean.

            Scopul principal al acestei acţiuni l-a reprezentat atât igienizarea şi menţinerea în condiţii optime a rezervaţiei cât şi pregătirea acesteia pentru afluxul de turişti şi vizitatori care sunt aÈ™teptaÈ›i atât cu prilejul zile de 1 Mai cât şi pe parcursul întregului sezon estival. În cadrul acestei acÈ›iuni au fost colectaÈ›i aproximativ 120 de saci cu diverse deÈ™euri nedegradabile rezultate din colectarea lor de pe întreg traseul marcat care au fost transportaţi până la ieşirea din rezervaţie şi ridicaţi ulterior de firma specializată de salubritate.

            Precizăm în acest context faptul că Rezervaţia Naturală Cheile Turzii este pe deplin pregătită pentru primirea vizitatorilor, prin grija şi finanÈ›area Consiliului Judeţean Cluj fiind reparate cele două podeţe afectate de inundaţiile care au avut loc în vara anului 2010. În plus, din bugetul judeţului au fost acordate sume importante pentru înlocuirea panourilor de informare şi închirierea a două toalete ecologice. Totodată, Consiliul Judeţean Cluj a depus spre finanţare un proiect pe Programul Sectorial de Mediu Managementul conservativ şi participativ în Siturile Natura 2000 - Cheile Turzii şi Cheile Turenilor, în valoare totală de 2.008.406 euro, care are ca obiective eficientizarea managementului rezervaţiilor naturale în vederea dezvoltării durabile a acestor zone protejate din ambele perspective (rezervaţii naturale şi situri Natura 2000), creşterea gradului de conştientizare a publicului larg cu privire la importanţa conservării biodiversităţii Siturilor Natura şi implementarea unui sistem informatic care va contribui la creşterea eficienţei protecţiei patrimoniului natural, cultural şi istoric.

            Invităm pe această cale toÈ›i iubitorii de natură şi frumos din judeţul Cluj şi nu numai, să viziteze această componentă deosebită a patrimoniului natural al judeţului, adresându-le în acelaşi timp un apel de promovare a unui comportament civic şi ecologic, în vederea conservării în condiÈ›ii optime a acestei bogăÈ›ii naturale a judeţului nostru astfel încât un număr cât mai mare de cetăţeni să se bucure de frumuseţile întâlnite aici.

            Persoanele care vizitează această rezervaţie au posibilitatea practicării unei game variate de sporturi, activităţi recreative care nu afectează însă microclimatul existent: alpinismul, căţărarea, orientarea turistică, zborul cu parapanta şi deltaplanul (după 1 iulie). Aici se organizează frecvent concursuri de alpinism de rang naţional şi internaţional.

              Reamintim în acest context faptul că Rezervaţia Naturală „Cheile Turzii” este un obiectiv turistic de interes naţional aflat în administrarea Consiliului Judeţean Cluj, care oferă vizitatorilor ei un mod deosebit de plăcut de petrecere a timpului liber în deplină armonie cu frumuseţile naturale în stare pură care se pot întâlni la orice pas. Rezervaţia este deschisă vizitatorilor până la sfârşitul lunii octombrie. Preţul de intrare este de 1 leu pentru copiii sub 14 ani şi 3 lei pentru adulţi. În această perioadă, grupurile organizate pot beneficia de ghid turistic din partea custodelui sau a Serviciului Public Salvamont-Salvaspeo Cluj, pe baza unei cereri depuse cu cel puţin o zi înainte. Consiliul Judeţean Cluj, prin intermediul Serviciului Public Judeţean Cluj, desfăşoară o activitate permanentă de supraveghere a acţiunilor cu caracter turistic realizate în interiorul rezervaţiei, fiind prezent cu o echipă formată din 2 oameni, la care se adaugă unul sau doi în week-end-uri şi sărbători.

Biroul de presă

29.04.2011