Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Miercuri, 17 Octombrie 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism FormulareContact

Prima pagina > Comunicate > 8 Aprilie - Ziua Internationala a Romilor

8 Aprilie - Ziua Internationala a Romilor

                                        

                               CONSILIUL JUDEŢEAN CLUJ


Informare de presă
Ref: 8 aprilie 2015, Ziua Internaţională a Romilor


            Consiliul Judeţean Cluj, în parteneriat cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” Cluj şi Muzeul Etnografic al Transilvaniei Cluj-Napoca, instituţii de cultură aflată în subordinea Consiliul Judeţean Cluj, organizează în perioada 7-12 aprilie 2015, o serie de manifestări dedicate Zilei Internaţionale a Romilor.
              Manifestările dedicate evenimentului debutează marţi, 7 aprilie 2015, ora 09.00, la  Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” Cluj, cu vernisajul unei expoziţii care cuprinde cărţi dedicate culturii romilor. Expoziţia de carte poate fi vizitată până în data de 12 aprilie 2015, la parterul Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga” Cluj. 
 În data de 8 aprilie, începând cu ora 17.00, în incinta Muzeului Etnografic al Transilvaniei Cluj-Napoca va avea loc un spectacol de muzică şi dans dedicat zilei internaţionale a romilor. La spectacol vor participa lăutari, dansatori şi interpreţi vocali din cadrul Tarafului „Lăutarii ardeleni“ din Gherla, Tarafului din Cojocna, ansamblurilor de dansuri “Înfrăţirea“ din Gherla, “Igranka“ din Floreşti şi “Romano“din Cluj. 
                Totodată, în vederea promovării meşteşugurilor tradiţionale practicate de romi, pe toată perioada spectacolului vor rula materiale video de prezentare a produselor meşteşugăreşti şi a modului de confecţionare a acestora „Romano Butiq”, precum şi diferite prezentări cu privire la semnificaţia Zilei de 8 Aprilie - Ziua Internaţională a Romilor.
Scopul tuturor acestor evenimente organizate cu ocazia zilei de 8 aprilie este acela de a prezenta societăţii contemporane adevăratele tradiţii şi obiceiurile reprezentative pentru comunitatea romă şi de a contribui în acest fel la promovarea multiculturalismului, a toleranţei şi a unei normale convieţuiri a cetăţenilor aprţinând etniei majoritare sau mino0rităţilor. În acest sens, locuitorii municipiului Cluj-Napoca şi nu numai sunt invitaţi să participe în număr cât mai mare la aceste manifestări prilejuite de Ziua Internaţională a Romilor.
               Menţionăm faptul că în cadrul aparatului de specialitate al Consiliului Judeţean Cluj, activează un expert pe probleme de romi, printre atribuţiile sale numărându-se şi cele legate de menţinerea unui climat de bună înţelegere între minoritatea romă şi etnia majoritară, îndeplinirea activităţilor specifice în domeniul protecţiei drepturilor minorităţii rome, contribuind în acest fel la implementarea Strategiei Guvernului privind incluziunea cetăţenilor români de etnie romă în judeţul Cluj.
                Ziua de 8 aprilie a fost adoptată drept Ziua Internaţională a Romilor în anul 1971, cu ocazia Primului Congres Internaţional al romilor de pretutindeni care a avut loc la Londra. Atunci s-au mai stabilit imnul „Gelem, Gelem”, compus de Jarko Jovanovic şi steagul internaţional al romilor. În ultimii ani, semnificaţia zilei de 8 aprilie a început să fie recunoscută la nivel mondial. De asemenea, ziua de 8 aprilie, conform Legii nr. 66/2006 este consacrată ca fiind „ Sărbătoarea etniei romilor din România” 
                Ziua de 8 aprilie este considerată şi o zi comemorativă pentru victimele de etnie romă din timpul celui de-al doilea Război Mondial.

Biroul de presa

7 aprilie 2015