Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Miercuri, 26 Septembrie 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism FormulareContact

Prima pagina > Comunicate > 8 aprilie 2009 - Ziua Internationala a Romilor

8 aprilie 2009 - Ziua Internationala a Romilor

                                                                             

 

                         CONSILIUL JUDEŢEAN CLUJ

Comunicat de presă 

Ref: 8 aprilie 2009 - Ziua Internaţională a Romilor

           Consiliul Judeţean Cluj în parteneriat cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj - instituţie de cultură aflată în subordinea Consiliul Judeţean Cluj, Inspectoratul Şcolar Judeţean, Organizaţia Studenţilor Romi “Romano Suno”, Organizaţia “Amare Prhala”, cu sprijinul  Primăriei municipiului Cluj-Napoca, Casei Municipale de Cultură, Bibliotecii Judeţene “Octavian Goga”, Bibliotecii Central Universitare „Lucian Blaga” Cluj-Napoca, Universităţii „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, Centrului de Resurse pentru comunităţile de romi, Uniunii Naţională a Studenţilor din România, organizează în perioada 6 aprilie 2009 – 11 aprilie 2009 o serie de manifestări dedicate Zilei Internaţionale a Romilor.
              În cadrul acestui eveniment sunt organizate unele manifestări tematice. Astfel,  în data de luni, 6 aprilie 2009, la Colegiul Naţional „Emil Racoviţă” din Cluj-Napoca, a avut loc dezbaterea cu tema „Conservarea tradiţiilor rome este benefică societăţii noastre?”, dezbatere la care au participat liceeni de naţionalitate română proveniţi din mai multe licee clujene. Marţi, 7 Aprilie 2009, începând cu ora 11.00, tot la Colegiul Naţional „Emil Racoviţă”, s-a desfăşurat dezbaterea cu tema „Discriminarea pozitivă este justificată?”, iar de la ora 20.00, în campusul universitar „Haşdeu” va avea loc o proiecţie în aer liber a filmului „Şatra”.
              Cele mai importante evenimente se vor desfăşura în ziua de Miercuri, 8 aprilie 2009, după cum urmează:
              - Parada de promovare a tradiţiei şi a culturii rome (expoziţie foto, demonstraţii practice ale meşteşugurilor tradiţionale ale romilor, port romanes) între orele 11.00 – 15.00, strada Matei Corvin;
             - Depunerea de jerbe şi coroane de flori pe râul Someş, Podul Astoria  în intervalul orar 14.00 – 15.00, în memoria victimelor Holocaustului;
              - Spectacol de dansuri şi muzică tradiţională romă dedicat Zilei de 8 aprilie – susţinut de tinerii romi din Cluj-Napoca,  între orele 15.00 – 17.00, la Liceul "Bathory Istvan";
              - Spectacol de muzică şi dansuri tradiţionale rome, între orele 17.00 – 18.30. La  spectacolul organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj care se va desfăşura la Casa Municipală de Cultură îşi vor da concursul ansambluri rome din întreg judeţul.
              De asemenea, în perioada 6-11 Aprilie 2009, Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” şi Biblioteca Centrală Universitară “Lucian Blaga” Cluj-Napoca vor găzdui standuri de promovare a zilei de 8 aprilie.
              Menţionăm faptul că, în cadrul aparatului de specialitate al Consiliului Judeţean Cluj, activează un expert pe probleme de romi, printre atribuţiile sale numărându-se şi cele legate de menţinearea unui climat de bună înţelegere între minoritatea romă şi etnia majoritară, îndeplinirea activităţilor specifice în domeniul protecţiei drepturilor minorităţii rome, contribuind în acest fel la implementarea Strategiei Guvernului privind îmbunătăţirea situaţiei romilor în judeţul Cluj.
              Scopul tuturor acestor evenimente organizate cu ocazia zilei de 8 aprilie este acela de a prezenta societăţii contemporane adevăratele tradiţii şi obiceiurile reprezentative pentru comunitatea romă. În acest sens, invităm locuitorii municipiului Cluj-Napoca să participe în număr cât mai mare la aceste manifestări prilejuite de Ziua Internaţională a Romilor.
              Ziua de 8 aprilie a fost adoptată drept Ziua Internaţională a Romilor în anul 1971, cu ocazia Primului Congres Internaţional al romilor de pretutindeni care a avut loc la Londra. Atunci s-au mai stabilit imnul „Gelem, Gelem”, compus de Jarko Jovanovic, şi steagul internaţional al romilor. În ultimii ani, semnificaţia zilei de 8 aprilie a început să fie recunoscută la nivel mondial. De asemenea, ziua de 8 aprilie este o zi comemorativă pentru victimele de etnie romă din timpul celui de-al doilea Război Mondial.

Biroul de presă
07.04.2009