Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Miercuri, 17 Octombrie 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism FormulareContact

Prima pagina > Comunicate > 3,2 milioane euro pentru reabilitarea Scolii SAMUS

3,2 milioane euro pentru reabilitarea Scolii SAMUS


CONSILIUL JUDETEAN CLUJInformare de presa
Ref.: Peste 3,2 milioane de euro vor fi investiti in reabilitarea termica a Scolii Speciale SAMUS     Presedintele Consiliului Judetean Cluj, domnul Alin Tise, a semnat doua noi contracte cu finantare nerambursabila europeana. Acestea vizeaza cresterea eficientei energetice a cladirilor cantina, internat, scoala, atelier si sala de sport cu baza de recuperare din cadrul Scolii Profesionale Speciale SAMUS, institutie de invatamant special aflata in subordinea forului administrativ judetean. 
     Proiectele beneficiaza de asistenta financiara nerambursabila prin intermediul Programului Operational Regional 2014-2020, Prioritatea de investitii 3.1. Sprijinirea eficientei energetice, a gestionarii inteligente a energiei si a utilizarii energiei din surse regenerabile in infrastructurile publice, inclusiv in cladirile publice, si in sectorul locuintelor Operatiunea B - Cladiri Publice.
     „E o reusita majora intrucat vorbim despre investitii extrem de importante si de consistente, pe care le realizam cu bani europeni. Pentru majoritatea cladirilor, consumul necesar incalzirii va scadea cu peste 50%. Ceea ce e insa cu adevarat important e faptul ca in acest fel vom reusi sa oferim elevilor cu nevoi speciale conditii optime de studiu si de cazare”, a declarat presedintele Consiliului Judetean Cluj, domnul Alin Tise.
     Concret, proiectele vizeaza reabilitarea termica a celor cinci cladiri ale Scolii SAMUS - internat, cantina, scoala, atelier si sala de sport cu baza de recuperare, prin izolarea termica a fetelor exterioare ale elementelor componente ale anvelopei, in vederea reducerii consumurilor de energie din surse conventionale si diminuarea emisiilor de gaze cu efect de sera. Aceste operatiuni au rolul de a reduce consumul anual specific de energie calculat, astfel incat pentru incalzirea internatului, a scolii, atelierului si a salii de sport cu baza de recuperare, acesta va scadea sub 150 kWh/mp arie utila, iar cel pentru incalzirea cantinei va scadea sub 200 kWh/mp arie utila, in conditii de eficienta economica. Nu in ultimul rand, prin intermediul proiectului se vor instala panouri solare, in scopul cresterii eficientei cladirilor.
     Cele doua proiecte care urmaresc cresterea eficientei energetice a cladirilor Scolii Profesionale Speciale SAMUS au o valoare totala de 15.264.798,26 de lei, din care 11.390.190,83 de lei reprezinta asistenta financiara nerambursabila iar contributia proprie a Consiliului Judetean Cluj este de 4.102.411,25 lei. Implementarea celor doua proiecte va conduce la imbunatatirea parametrilor relevanti privind eficienta energetica - consumul anual de energie primara atat din surse neregenerabile cat si regenerabile, nivelul anual specific al gazelor cu efect de sera, aferenti acestor cladiri si, implicit, la reducerea costurilor de mentenanta si de intretinere a acestora.


Biroul de presa
2 octombrie 2018