Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Duminica, 21 Octombrie 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism FormulareContact

Prima pagina > Comunicate > Ziua Internationala a Persoanelor cu Dizabilitati

Ziua Internationala a Persoanelor cu Dizabilitati

                                                                                            

                                           CONSILIUL JUDEŢEAN CLUJ 

Informare de presă
Ref: 3 Decembrie -  Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi

        Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), instituţie publică de interes judeţean care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, invită persoanele interesate să participe în zilele de 2,7 şi 8 decembrie 2011 la o serie de manifestări artistice dedicate persoanelor cu dizabilităţi şi nu numai, manifestări organizate sub egida Zilei Internaţionale a Persoanelor cu Dizabilităţi–3 decembrie. Manifestările având drept scop sensibilizarea publicului larg în scopul prevenirii excluziunii şi marginalizării sociale vor fi organizate sub sloganul “Să ne bucurăm împreună”. 
        La manifestările care vor fi organizate pe durata a trei zile vor participa copii, tineri şi adulţi cu dizabilităţi din cadrul şcolilor speciale, organizaţiilor neguvernamentale şi centrelor rezidenţiale din subordinea D.G.A.S.P.C. Cluj.
        Astfel, în data de 2 decembrie 2011, începând cu ora 10.00, la Iulius Mall şi Polus Center, vor fi prezente expoziţii cu produsele realizate de către beneficiarii cu dizabilităţi din centrele de zi ale organizaţiilor neguvernamentale şi din centrele rezidenţiale din subordinea D.G.A.S.P.C. Cluj.
        De asemenea, în data de 2 decembrie la Centrul ”Sfânta Irina” Turda, din str. Gh. Bariţiu nr.39 A va fi marcată Ziua Internaţională a persoanelor cu handicap printr-un program artistic ”Împreună reuşim” şi un concert de colinde.
        Miercuri, 7 decembrie 2011, începând cu ora 16.00 la Iulius Mall se va desfăşura un spectacol artistic de muzică, dans şi teatru susţinut de către persoanele cu dizabilităţi din cadrul organizaţiilor neguvernamentale, şcoli speciale şi din centrele rezidenţiale din subordinea D.G.A.S.P.C. Cluj.
        În data de 8 decembrie 2011, începând cu ora 16.00, Casa de Cultură a Studenţilor  va  fi gazda unui spectacol artistic de muzică, dans şi teatru realizat de către elevii cu dizabilităţi din cadrul şcolilor speciale, persoanele cu dizabilităţi din cadrul organizaţiilor neguvernamentale şi din centrele rezidenţiale din subordinea D.G.A.S.P.C. Cluj. Spectacolul “Să ne bucurăm împreună” de la Casa de Cultură a Studentilor, va avea  invitaţi speciali precum: Mia Dan, Voichiţa Groza, Vasile Petruşan, Nicu Pop.
        Numărul estimativ de participanţi este de aproximativ 350 copii şi adulţi cu dizabilităţi (250 persoane la spectacol şi 100 persoane expoziţii). Dintre instituţiile participante la manifestări amintim: Liceul pentru Deficienţi de Vedere Cluj-Napoca, Şcoala Specială "Transilvania"- Baciu, Şcoala Specială pentru Deficienţi de Auz, nr. 2, Liceul  pentru Deficienţi de Auz Cluj-Napoca, Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă, Şcoala Specială/Centrul de resurse şi documentare privind educaţia incluzivă/ integrată Cluj, Grupul Şcolar “Samus” Cluj-Napoca (şcoli speciale aflate în subordinea Consiliului Judeţean Cluj), Asociaţia Autism Transilvania Cluj, Asociaţia Providenţa Cluj, Asociaţia Caritas Eparhial Greco-Catolic Cluj – Departamentul de Asistenţă şi Consiliere pentru Persoane cu Handicap, Fundaţia Estuar – Centrul Social Cluj, Asociaţia Nevazătorilor din România, Filiala Judeţeană Cluj, Asociaţia pentru Protejarea şi Ajutorarea Handicapaţilor Motor, Asociaţia pentru Protejarea şi Ajutorarea Handicapaţilor Neuro-Psihici Cluj – Centrul de Zi “Sf. Maria”, Asociaţia Naţională a Surzilor din România, Centrul Lamont, Asociaţia Down Centrul Educaţional ”Raluca”, Spitalul de Boli Psihice Cronice Borşa, Asociaţia Caritatea Uman Internaţională, Serviciul de Ajutor Maltez România, Asociaţia Green and Wild, Asociaţia Studenţilor de la Asistenţă Socială Cluj-Napoca, World Vision Centrul Multifuncţional, Locuinţe protejate pentru adulţi cu uşoare probleme de sănătate mintală Turda, Centrul de Sănătate Mentală Cluj, Centrul de Recuperare Reabilitare Tineri cu Handicap Grav Gherla, Locuinţe Protejate ”Buna Vestire„ Centrul de Îngrijire şi Asistenţă Câţcău, Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Jucu, Centrul pentru Persoane Vârstnice Recea Cristur.
        Ziua de 3 decembrie a fost stabilită din 1992, de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite drept Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi. Rolul Consiliului Judeţean Cluj, prin Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului este tocmai de a asigura la nivel judeţean, aplicarea politicilor şi strategiilor de asistenţă socială în domeniul protecţiei copilului, familiei, persoanelor singure, persoanelor vârstnice, persoanelor cu handicap, precum şi a oricăror persoane aflate în nevoie.

Biroul de presă
30.11.2011