21 Septembrie – Ziua Internationala Alzheimer

Consiliul Judeţean Cluj prin intermediul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului organizează în data de 21 Septembrie 2011,  sub egida “Zilei Internaţionale Alzheimer”, o serie de activităţi menite să sensibilizeze comunitatea clujeană şi instituţiile abilitate cu privire la problematica bolii Alzheimer şi să promoveze serviciile oferite de D.G.A.S.P.C Cluj.  Desfăşurată în cadrul campaniei “Să nu-i uităm pe cei  ce uită”, acţiunea se va desfăşura  miercuri, 21 septembrie 2011, între orele 10.00 şi 17.00, în diferite locaţii publice printre care şi spaţiul  pietonal din Piaţa Muzeului din Cluj-Napoca.  În acest cadru specialiştii din cadrul instituţiei vor oferi publicului larg informaţii cu privire la această problematică şi vor distribui materiale informative ( pliante, broşuri).
       Data de 21 septembrie, Ziua Internaţională Alzheimer, reaminteşte lumii de cei care suferă de Demenţă de tip Alzheimer sau alte forme de demenţă. Tema pentru Ziua Internaţională Alzheimer 2011 este “Aspecte (manifestări) ale demenţei”. În materialele şi activităţile lor, asociaţiile Alzheimer din întreaga lume îşi vor centra atenţia asupra unor particularităţi referitoare la diverse “Aspecte ale demenţei”. Un interes deosebit îl prezintă cunoaşterea manifestărilor şi a tabloului clinic al demenţei precum şi aprecierea acelora care reprezintă manifestarea “Aspecte ale dementei” în întreaga lume şi care depun eforturi uriaşe pentru a oferi sprijin şi suport persoanelor diagnosticate cu demenţă şi aparţinătorilor acestora.
     În fiecare an, pe 21 septembrie, asociaţiile Alzheimer din întreaga lume şi instituţiile cu atribuţii în domeniu se reunesc pentru a marca această zi ca Ziua Internaţională Alzheimer, iar anul 2011 nu va fi o excepţie, astfel încât şi în acest an vor avea loc evenimente care vor marca această zi la nivel internaţional. Suntem încrezători în faptul că numărul mare de persoane implicate precum şi mediatizarea acestor evenimente poate să facă o diferenţă pentru persoanele diagnosticate cu demenţă, familiile lor şi toţi aceia care îi îngrijesc.
      Ziua Mondială  Alzheimer, 21 septembrie a fiecărui an, este o zi în care organizaţiile care se ocupă de problematica Alzheimer din întreaga lume îşi concentrează eforturile asupra creşterii gradului de conştientizare cu privire la boala Alzheimer şi demenţă.  Demenţă de tip Alzheimer, cea mai comună forma de demenţă, se caracterizează prin dezvoltarea a numeroase deficite cognitive care includ: deteriorarea memoriei, tulburări de limbaj, deteriorarea capacităţii de a desfăşura activităţi motorii, dificultăţi sau chiar incapacitate de a recunoaşte obiectele, dificultăţi de planificare şi organizare.  În momentul de faţă, demenţa de tip Alzheimer este progresivă şi ireversibilă.
       La fiecare 71 secunde, cineva dezvoltă boala Alzheimer. Astăzi, se estimează că aproximativ cinci milioane de americani şi 30 de milioane de oameni din întreaga lume suferă de boala Alzheimer.  În SUA, aproximativ 360.000 persoane sunt nou diagnosticate în fiecare an.  Alzheimer afectează aproximativ 10% din persoanele cu vârsta de 65 de ani şi peste iar prevalenţa se dublează aproximativ la fiecare 10 ani după vârsta de 65 de ani. Deoarece populaţia SUA  îmbătrâneşte, numărul de persoane cu Alzheimer va continua să crească cu excepţia cazului în care se poate face ceva pentru a opri boala.  La ratele curente, experţii cred că  mai mult de 16 de milioane de americani vor avea boala până în anul 2050.
      În acest context este vital ca populaţia să conştientizeze ce este Demenţa de tip Alzheimer şi cum se manifestă. Este important ca populaţia să cunoască simptomatologia şi să înţeleagă că Demenţa de tip Alzheimer este diferită de procesul normal de îmbătrânire, să poată face diferenţa între cele două şi să ştie unde să se adreseze atunci când suspectează că există anumite probleme.

Biroul de presă
20.09.2011

Urmărește-ne

Consiliul Județean Cluj

FREE
VIEW